torsdag 21 maj 2015

Nytt hem och långsiktigt boende

Familjen kVal har hittat hem. Åtminstone ett nytt hem. Dessutom ett hem med potential att utgöra långvarigt boende. Baksidan är att det innebär nya och sämre förutsättningar för sparande och investeringar. Det positiva är att vi älskar lägenheten vi hittat.

Köpet kommer att sänka soliditeten och minska sparkapitalet. Eftersom vi ännu inte sålt vår nuvarande lägenhet så vet vi inte med hur mycket men det kommer innebära rejält ökade lån och högre räntekostnader.

Vi funderar nu på hur stor del av lånen vi ska ha bunden räntan på. Binder man räntan så betalar man extra jämfört med rörlig ränta. Det man vinner är säkerheten i att veta att sparandeutrymmet kommer vara intakt även om räntorna stiger. Med stora lån kommer en ränteökning på 3% innebära att marginalerna försvinner. Det lutar åt att en större del lånen i fast ränta med lång bindningstid.

Ska bli intressant att se utfallet från lägenhetsförsäljningen. I balansräkningen är lägenheten lågt värderad till 4,6 mnkr. Vi tror att den går över 5 mnkr. Mer om detta om någon vecka.

//Privatinvesteraren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar