tisdag 10 februari 2015

Canon lägger bud på Axis

Canon lägger bud på Axis om 340 kr per aktie och aktien är upp knappt 50 procent sedan stängningskursen igår. Axis styrelse rekommenderar aktieägare att acceptera budet utifrån ett investeringsperspektiv på kort och medellång sikt. Läs Axis information om budet här.

En mycket trevlig nyhet för oss aktieägare och i synnerhet för oss som äger aktien med en kortare investeringshorisont. Inklusive dagens uppgång är Privatinvesterarens kVal upp knappt 70 procent i aktien sedan inköp. Aktien köptes in 6 och 10 oktober 2014 till kurserna 205,5 kr respektive 194,3 kr.

Som vanligt är inte ens riktigt goda nyheter helt utan kval. Ska man sälja direkt eller hoppas på ett konkurrerande bud? Skälen till att sälja direkt är följande: jag är tveksam till att det kommer att komma fler bud då få konkurrenter kan nå lika stora synergier som Canon samt att pengarna kan göra större nytta på annat håll. Att ligga kvar i aktien över utdelningen är inget skäl då budet kommer att sänkas motsvarande utdelningen så snart denna är avskild.

Det lutar alltså att tacka Axis för en fin resa och sälja aktien. Det är dock tråkigt att ett så fint tillväxtbolag lämnar börsen. Axis har i snitt avkastat drygt 15 procent per år inklusive utdelning sedan noteringen år 2000, en uppgång på 691,1 procent jämfört med OMX Stockholm 30 index som avkastat 92,4 procent under samma tid. Med beröm godkänt!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar