onsdag 25 februari 2015

Strategi för stundande börsnedgång

Den eviga frågan för investerare är om det går att pricka börsens toppar och dalar. Givetvis vill man köpa på botten och sälja på toppen. Alla som läser om aktieinvesteringar vet att det nästan är omöjligt att över tid lyckas med en strategi som går ut på denna typ av in- och utgång i marknaden.

I dessa tider då alla vet att börsen är uppblåst och det inte är en fråga  om, utan snarare när nästa ras kommer, är det intressant att fundera över vilken den egna långsiktiga strategi är.

Jag tycker mig kunna urskilja ett antal vanliga hållningar bland investeringsbloggare just nu.
Den kanske vanligaste strategin bland så kallade värdeinvesterare är att det är den enskilda aktien som avgör om det blir köp eller inte. Hittar du en aktie som är "fundamentalt" undervärderad så spelar makroläget ingen roll.

Annan annan vanlig strategi är att man utifrån marknadens generella vinstvärdering tar ställning till om det är bra läge att köpa en enskild aktie (som i och för sig kan vara attraktivt värderad). Är börsen högt värderad generellt bör pengarna hållas utanför osv.

En tredje, och förhållandevis vanligt strategi, särskilt bland utdelningsinvesterare, är att fortsätta att kontinuerligt investera i "säkra" utdelningsaktier. Även här kan investeringen riktas mot, vad man uppfattar som attraktivt värderade aktier. Ingång är att eftersom det är omöjligt att pricka marknadens svängningar är det bättre vara investerad konstant då man får ta del utdelningar och utdelningshöjningar över tid. Har man valt rätt bolag fortsätter utdelningarna komma även i baisse-tider.

Ett fjärde angreppssätt är att alltid fördela kapitalet i olika tillgångsslag enligt fasta principer. Till exempel 50 procent aktier och 50 procent räntefonder och justering mot dessa principer en gång per år.

För egen del så lutar jag åt en kombination av 2 och 4 ovan. Fördelningen mellan aktier och likvider bör ligga omkring 75 respektive 25 procent jämfört med att tidigare ha varit fullt investerad i aktier. Dessutom kommer 50 procent av det totala kapitalet ligga i utdelningsaktier och resterande 25 procent av aktiekapitalet ligga i 1-2 aktier. Det innebär dels att investeringsgraden snabbt kan sänkas till 50 procent vid behov, dels att så snart fördelningen är uppnådd går nysparandet till amortering av lån.  Om börsnedgången dröjer och aktiekapitalet understiger 75 procent kommer viss investering att ske i utdelningsaktier men bara upp till 75 procents-nivån.

Jag hoppas på detta sätt både kunna äta och ha kakan kvar genom att:
  • undvika att köpa aktier med orimlig värdering (till följd av 0-ränteläge)
  • ta del av fortsatt börsuppgång med befintliga investeringar
  • ta del av kommande utdelningar och utdelningshöjningar
  • ha likvider tillgängliga när nedgången kommer


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar